RESIDENTIAL

1/16

MELBOURNE

TAYLOR
RESIDENCE

MOONEE PONDS, VIC

A carefully crafted addition presents a sympathetic contrast to an existing Edwardian dwelling in terms of time, character, function, and organisation. The design aesthetic is drawn from a response to the site orientation and the building typology.

Our exploration of contrasts, form, and texture continues in this project, a two-level extension to an Edwardian residence in an established inner Melbourne suburb. From the street, the addition appears as a discreet sculptural insertion. Only from behind does it reveal its full scale, where the indoor/outdoor communal spaces open up as a backdrop for the celebration of family life. In contrast, the original façade and carefully restored interiors of the existing residence retain their dignified formality.

The materiality is to be integral to the construction and an honest expression of the materials is explored. Natural light is an integral driver of the architectural response. Accentuating texture, the project is exceptionally crafted in robust materials with distinctive material finishes. The coarse character of concrete ceilings and walls contrasts with polished in-situ concrete and polished concrete floors. Every element is considered, from the flush, concealed joinery, and discrete lighting, to the sculptural handrail on a curved staircase.

Materials to external façade to be considered for longevity and low maintenance characteristic.

Builder: Seeds PG.

 
Undertaken as Design Leader at Woods Bagot
Undertaken as Design Leader at Woods Bagot

Undertaken as Design Leader at Woods Bagot
Undertaken as Design Leader at Woods Bagot

Undertaken as Design Leader at Woods Bagot
Undertaken as Design Leader at Woods Bagot

Undertaken as Design Leader at Woods Bagot
Undertaken as Design Leader at Woods Bagot

1/17

PERTH

SMALL HOUSE

EAST FREMANTLE, WA

The collection of individual and apparently random buildings along George Street creates a cluster of buildings of varying heights and geometries. However, at at the same time, they present themselves as a unified solid arrangement. The house occupies the void that currently disrupts the continuity of the streetscape.

 

The house provides a unique bespoke addition to the streetscape, adding value to the George Street precinct. It has been strategically placed and carefully crafted to enhance the existing frontage and creates a continuously activated street facade. 

 

Looking to provide a sense of continuity, the house is set back from the street enough to float behind the retained limestone and brick arched wall. This allows its bigger brother made of brick, to address the street as it always has. To the West, the house embraces the existing tree. It also compliments the existing courtyard and allows its neighbor to continue complementing the street with its heritage presence. 

 

The house touches its surroundings sensitively and yet still imposes its own unique character onto the streetscape. It understands that it is new to the street and that not all new buildings need to mimic the old to fit in. It builds its own language based on the primary geometric shapes and volumes drawn from the existing heritage and surrounding buildings.

 

Project undertaken as a Design Leader at Woods Bagot.

 

Built by McNally (Modular specialised Builder).

PREFABRICATED CONSTRUCTION WITH WOODS BAGOT 

 

1/12

MELBOURNE

balwyn townhouses

BALWYN, VIC

Embracing the challenge of a relatively tight inner suburban location, and restrictive building envelope, we worked closely with the client to strategically rationalise their “wish list” into a concise and deliverable brief. The outcome is a dramatic architectural statement, which has already demonstrated the flexibility to adapt to the constantly changing lives of the family. 

The double, side-by-side townhouse layout was developed to efficiently use the available site area. The garages protrude forward on the ground level to frame the entrances. The upper level cantilevers forward to provide weather protection over the front doors. 

Each townhouse features large open plan living areas with great expanses of glass, together with an efficient use of space, each feels as spacious and comfortable as a single house on its own block. Extensive use and clever placement of high performance double glazing draws light into every room. 

Whilst not overtly “green” in appearance the design is based on sound ESD principles. The passive design solutions, and the options they provide, have resulted in a house that relies little on the active cooling and heating systems that have been installed. 

 

1/6

VICTORIA

COUNTRY HOUSE

TARADALE, VIC

The country house evolved from a pragmatic response to the challenges of occupying an exposed country site. The long approach to the house, the main entry, the veranda, the terrace, have all been designed to make the most of the orientation and natural features of the site.

The organisation of internal and external living spaces provides shelter at different times of the day while the expanse of double-glazing frames incredibly wide views of the surrounding landscape. From the long-distance Northern aspect, to the Western views towards the dam, pontoon and largest gum tree.

 

The three-bedroom house is organised around a central core, containing kitchen, services, living and dining space. The centralised kitchen and services core not only acts as a feature but promotes circulation throughout the space whilst incorporating the laundry, bathroom, service and storage areas. The kitchen, at the heart of the home, becomes the midway space between both indoor and outdoor living.

 

Meeting all the functional requirements for an efficient home, the design is flexible enough to accommodate extended family members. A home office at one end of the house can be screened off from the bedroom pod and living space to form an extra room when needed. The private master suite is separated by a linking space which provides privacy and a sense of retreat.

 

1/4

MELBOURNE

CARLTON

POD

CARLTON, VIC

Along with other local architects, Carlton Pod is helping to tackle the problem by creating innovative, space-saving tiny dwellings.

 

At a time when downsizing is on-trend, the client wanted to create a space that was both practical and beautiful. The spaces are fluid and able to host up to four people. The pod was inspired by hotel rooms, using smart storage ideas and a versatile broken-plan layouts to get the most out of the tight area.

 

An industrial-inspired design scheme makes the tight space feel chic and stylish. White-washed walls sit alongside exposed concrete and graphic artwork and house-plants provide splashes of colour.  The compact bathroom is cleverly housed in a lightweight shell pod in the middle, allowing natural light to enter without compromising on privacy.

 

By placing the kitchen and wardrobe side by side in an alcove, space was freed up for a double bed, a desk and seating area. The main living space can be sectioned off using a sliding mesh screen, while floor-to-ceiling windows invite plenty of natural light inside.The Carlton Pod also comes with an outdoor roof terrace, offering views across the skyline.

 

1/14

PERTH

ALBANY APARTMENTS

EAST VIC PARK, WA 

A vertical village is built around a central common courtyard. The building is positioned in direct proximity to transport, shopping, entertainment, and sport and recreation facilities. This reduces the need for on-site facilities that would generate higher construction and operational costs and reduces reliance on cars. 

 

The site is a prominent block along Albany Highway. Our immediate response to the busy context was that the building would have to mitigate external impacts on its residents and provide the highest possible level of amenity, in addition to creating a sense of enclosure, protection, warmth, and intimacy. As a result, we envisaged a building with a semi-transparent operable facade providing sheltered spaces that can be private and feel secluded from the busy road.

The building's circulation was the main driver of the layout as the intent was to ensure that the lobby spaces were visually connected to the outside at all times. At all times of the year, the main circulation areas receive light and sun and give visual connection and orientation to the outside. 

The building contains 15 units in total. The living areas are set back from the street and deep balconies allow for external entertaining spaces to act as a buffer to the internal rooms. The planning was carefully considered with regard to practicality and versatility. 

 

In regard to the aspects above we have provided inspiration to create an architecture that is contextual and responsive to its place and time.

Project  undertaken as an Associate at Fratelle Group.

PROJECT UNDERTAKEN WORKING WITH THE TEAM AT FRATELLE GROUP