MULTI RESIDENTIAL

1/17

MELBOURNE

future homes

victoria

VICTORIA STATE

The Future Homes Project will produce better apartment designs that will become world exemplars in design, sustainability and liveability. With the aim to create comfortable homes while fostering the connections that enrich communities, neighbors and great places. Our designs respond to the changing dynamics of living and the increasing need for affordability, regeneration, sustainability, connectivity and choice.
 
We are thrilled to have been selected as one of the Future Homes competition winners organised by The Victorian Government, which attracted almost 100 submissions. Our team is now working with the Department of Environment Land Water and Planning (DELWP) and Office of the Victorian Government Architect (OVGA),  creating Exemplar Designs and Guidelines informing future planning changes.

Design Strategy Architecture in collaboration with IncluDesign.

https://www.vic.gov.au/future-homes

https://www.premier.vic.gov.au/future-homes-delivers-winning-designs

https://www.futurecommunities.info/

https://architectureau.com/articles/future-homes/

 

1/14

PERTH

ALBANY APARTMENTS

EAST VIC PARK, WA 

A vertical village is built around a central common courtyard. The building is positioned in direct proximity to transport, shopping, entertainment, and sport and recreation facilities. This reduces the need for on-site facilities that would generate higher construction and operational costs and reduces reliance on cars. 

 

The site is a prominent block along Albany highway.  Our immediate response to the busy context was that the building would have to mitigate external impacts on its residents and provide the highest possible level of amenity in addition to creating a sense of enclosure, protection, warmth, and intimacy. As a result, we envisaged a building with a semitransparent operable facade providing sheltered spaces that can be private and feel secluded from the busy road.

The building's circulation was the main driver of the layout as the intent was to ensure that the lobby spaces were visually connected to the outside at all times. At all times of the year, the main circulation areas receive light and sun and give visual connection and orientation to the outside. 

The building contains 15 units in total. The living areas are set back from the street and deep balconies allow for external entertaining spaces to act as a buffer to the internal rooms. The planning was carefully considered with regard to practicality and versatility. 

 

In regard to the aspects above we have provided inspiration to create an architecture that is contextual and responsive to its place and time.

Project  undertaken as an Associate at Fratelle Group.

PROJECT UNDERTAKEN WORKING WITH THE TEAM AT FRATELLE GROUP