COMMERCIAL

Undertaken as Design Leader at Woods Bagot
Undertaken as Design Leader at Woods Bagot

Undertaken as Design Leader at Woods Bagot
Undertaken as Design Leader at Woods Bagot

Undertaken as Design Leader at Woods Bagot
Undertaken as Design Leader at Woods Bagot

Undertaken as Design Leader at Woods Bagot
Undertaken as Design Leader at Woods Bagot

1/10

MELBOURNE CBD

278 COLLINS ST

HERITAGE INTERVENTION WITH WOODS BAGOT

The design called for demolishing the first-floor mezzanine and existing canopy.  The aim was to open up the facade to closer reflect the intent of the original building design and create a double-height portal. This allows increased light and a more identifiable entrance. The height of the entrance also borrows its proportions from the neighbouring buildings, such as The Block Arcade.

 

In studying the original architectural language of the period, the design principles employed here are one of planar and orthogonal elements. A simple red portal frame contains the new building entrance and double-height shop front, the red color borrowed from the existing spandrel. The height, matching the original datum point, aligns with the neighbouring Block Arcade.

The decision to employ colour and texture from the existing material palette currently located on the site and its surroundings, further celebrates the intent of the original buildings Architect. A bluestone floor, glass shopfront, red portal frame and canopy, together elegantly update the entrance while addressing the sensitive nature of the local built environment.

Project undertaken as a Design Leader at Woods Bagot.

Project team: Mering Corp (Client), Walton (Builder), Meinhardt (Structural Eng).

 
Undertaken as Design Leader at Woods Bagot
Undertaken as Design Leader at Woods Bagot

Undertaken as Design Leader at Woods Bagot
Undertaken as Design Leader at Woods Bagot

Undertaken as Design Leader at Woods Bagot
Undertaken as Design Leader at Woods Bagot

Undertaken as Design Leader at Woods Bagot
Undertaken as Design Leader at Woods Bagot

1/10

MELBOURNE 

MAB 

GATEWAY COMPETITION WITH WOODS BAGOT

The building creates a dramatic exploration of sculptural form to provide a high profile gateway to Melbourne City.

 

The design geometry is defined by a continuous unfolding plane that celebrates the approach towards the city. It envelopes a series of spaces: the office park wall, the canopy to the petrol bowsers, the convenience facilities, courtyard and restaurant. While becoming a long-distance tower landmark, it creates the sky-sign for the corporate logo and can function as an observation deck.

Centered on the wellbeing of motorists, the building design crystallizes the idea of comfort, providing internal space for service and convenience. This convenience space is organized around an internal courtyard creating a peaceful outdoor experience for the user in contrast to the busy freeway outside.

Project undertaken as a Design Leader at Woods Bagot.

Project team: MAB (Client).